Recept Macarons

Op veler verzoek is hier het recept wat ik gebruik voor mijn macarons.

 

Macarons

voor 100 macaronhelften

300 gram amandelmeel

300 gram poedersuiker

110 gram eiwit op kamertemperatuur

300 gram fijne kristalsuiker

75 gram water

110 gram eiwit extra op kamertemperatuur

Vet drie grote bakplaten in en bedek ze met bakpapier of een siliconenmatje. Meng het amandelmeel met de poedersuiker in een kom. Druk het mengsel met een grote lepel via een fijnmazige zeef in een andere kom.

Doe de eiwitten in een keukenmachine met een garde. Zorg ervoor dat de kom en garde goed vetvrij zijn. Doe de kristalsuiker met het water in een kleine pan en roer op een laag vuur tot de suiker is opgelost. Veeg de zijkanten van de pan schoon met een schone deegkwast, zodat er geen kristallen ontstaan. Breng het mengsel op een hoog vuur aan de kook en voeg indien gewenst de kleurstof toe. Verhit het mengsel tot 118 graden. Als de suikersiroop 115 graden is klop dan de eiwitten alvast wat op om het body te geven. Voeg de suikersiroop toe langs de zijkant van de kom geleidelijk toe en klop het mengsel op de hoogste snelheid circa 8 minuten. Voeg de extra eiwitten toe aan het amandelmeel-poedersuiker mengsel, voeg dan de schuim toe en schep alles met een grote spatel door elkaar. Ga door met scheppen tot het mengsel losser wordt (het eiwitschuim moet uiteindelijk zachter worden). Als het langzaam van de spatel valt, is het goed. Het moet de juiste textuur hebben voor je het op de bakplaten spuit.

Doe het schuim in een spuitzak met een spuitend van 13 mm. Houd de spuitzak circa 1,5 cm boven de bakplaat en spuit er 4 cm grote macarons op steeds 3 cm uit elkaar. Spuit ze in verband (verspringend) op de plaat. Maak de macarons af door snel van middenboven naar middenbeneden te bewegen. Als de macaron de juiste textuur heeft, wordt hij zacht en zakt de middelste punt naar binnen, zodat de bovenkant glad wordt.

Laat de macarons 30 minuten op kamertemperatuur staan, tot er een vel op komt. Verwarm de oven voor op 135 graden. Druk met een vinger op de macaron om te zien of er een vel op zit, de macaron mag niet kleverig zijn. Op vochtige dagen duurt dit langer. Het vel is belangrijk, omdat dit tijdens het bakken omhoog komt, zodat er langs de onderkant een `voetje` ontstaat.

 

Bak de macarons in 16 minuten tot de buitenkant stevig is. Haal ze uit de oven en zet ze 2 minuten apart. Schep met de spatel een macaron van de bakplaten om te zien of de bodem gaar en droog is. Als hij nog kleverig is zet de macarons dan nog 2-3 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Leave a comment